Sunday, August 16, 2009

Radikal Cumartesi-16/09/2006 by Pınar Öğünç

'Parizyen' tasarımcıdan fütürist dua köşesi
Yazbukey, ilk kişisel sergisini bugün, İstanbul Taksim'deki Fransız Kültür Merkezi'nde açıyor. Fransız Kültür Bakanlığı'ndan Afaa ödülü alan Yazbukey'in sergisinde, tasarım serüvenini izleme imkânı olacak. Olayımız, boyayla yaratılmış bir ormanla başlıyor, spiritüel köşeyle devam ediyor. Yazbukey eski bir geleneği modernize ederek yorumlamış ve fütürist bir dua köşesi oluşturmuş; buradan sevenlerinin dualarını bekliyor! Bu köşe için özel bir denim kumaş üreten Mavi Jeans'le duvar boyası olarak karşımıza çıkan makyaj malzemeleriyle ünlü Mac Make-Up'ın sponsor olduğu serginin açılış sürprizi camdan ağaçlar. Yetişemezseniz, 30 Eylül'e kadar da vakit var. Yazbukey'den Emel Kurhan'la konuştuk:
Fransız Kültür Bakanlığı, Afaa ödülünü kimlere veriyor?
Bu ödül sanatla ilgili proje üretmek isteyen, farklı ülkelerden gelip Fransa'da çalışan sanatçılara veriliyor. 2003 senesinde Fransız Kültür Bakanlığı'ndan daha önce Andam moda tasarımı ödülünü almıştık. Bunun üzerine sergi açmamız için teklifte bulundular.
İlk serginiz neden burada?
İstanbul'dan geliyoruz ama 'parizyeniz', Türk ve Fransız kültürünün karmasıyız. Fransız Kültür Merkezi de bizi en iyi temsil eden yer diye düşündük.
Tasarım serüveninizde nelerin öne çıktığını görüyorsunuz?
Her zaman bir hikâye anlatıyoruz, sonucunda ürünler ortaya çıkıyor.
Spiritüel köşe ne anlatıyor?
Moda tasarımcısından ziyade hikâye anlatıcısıyız, imajımız üzerinde çalışıyoruz. Fantastik bir yaklaşım olarak, bu sergi için farklı bir şey yapmak istedik. İnsanların iyi dileklerini göndermeleri için özel bir parça tasarlamak istedik.
Tarzınızın hangi kelimelerle tanımlanmasını isterdiniz?
Akılda kalıcı, şaşırtıcı, merak uyandıran.
İdol sanatçılarınız kimler?
Jeff Koons, Schiaparelli, Arthur Rackam.

No comments:

Post a Comment